Nieuws

GBB Maastricht enthousiast over samenwerking met MTB Maastricht

Vanaf dit jaar zijn rookmelders in alle Nederlandse woningen verplicht. In opdracht van Wonen Limburg plaatste GBB, gespecialiseerd in regelgeving rond onder andere brandveiligheid, bijna 40.000 rookmelders in zo’n 20.000 van de woningen van Wonen Limburg. Daarbij werd GBB gevraagd om social return een plek te geven in het werkproces.

 

Sociaal ontwikkelbedrijf

Rutger Vreeburg was bij GBB verantwoordelijk voor de uitvoering van de opdracht. “Bij de aanbesteding gaf Wonen Limburg duidelijk aan dat er een sociale invulling van de opdracht werd verwacht”, vertelt hij. “Daarom ontwierpen we een werkproces waarin vrijwel al het werk kon worden uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We werkten daarvoor samen met gespecialiseerde detacheerders en met sociaal ontwikkelbedrijf MTB Maastricht.”

 

Klaar voor montage

Medewerkers van MTB voorzagen de rookmelders van plakstrips en maakten ze klaar voor montage. Gedetacheerde monteurs plakten de rookmelders vervolgens thuis bij de huurders aan het plafond. Verder werkte GBB samen met Business Post Limburg. Het sociale postbedrijf bezorgde eerst de aankondigingsbrief van de rookmelderactie bij alle huurders. Na afloop van het project bezorgde het de rookmelders bij die bewoners waar de monteurs na herhaalde huisbezoeken en een herinneringsbrief niemand thuis troffen.

 

Leuk en dankbaar werk

“Onze werkwijze was heel succesvol”, vertelt Vreeburg. “Plakken is schoner en sneller dan schroeven en leidt tot veel minder overlast voor bewoner. Mede daardoor verliep ons proces vlot en goed. We hingen uiteindelijk in 85 tot 90 procent van alle woningen de rookmelders zelf op. De overige huurders hebben de rookmelders per post ontvangen of opgehaald bij hun buurtwinkel. De monteurs vonden het bovendien heel leuk en dankbaar werk om te doen. Ze waren op pad, brachten bewoners een stukje veiligheid en kregen overwegend positieve reacties.”

 

Interesse andere corporatie

Inmiddels heeft Vreeburg contact met onder meer een Amsterdamse woningcorporatie die de werkwijze graag wil overnemen. “Ik heb voor hen contact gelegd met MTB Maastricht, omdat die partij al ervaring heeft met onze werkwijze. Hartstikke mooi dat een andere corporatie op die manier ook een sociaal werkproces inricht voor het ophangen van rookmelders. Ik hoop dat ze ook gebruik gaan maken van MTB voor het voorzien van plakstrips. Zelf ben ik heel enthousiast over de samenwerking met MTB Maastricht. Het is een heel professionele partij die ik zonder enige twijfel opnieuw zou inschakelen voor een opdracht.”

Kijk voor meer informatie over GBB op gbbmaastricht.nl

Deel dit verhaal

Bekijk ook:

Menu